Apa de izvor Calipso pentru o viata sanatoasa

Ne nastem hidratati, este responsabilitatea noastra sa ne mentinem asa

Apa se gaseste cam peste tot, in sol, in zapada si gheata muntilor si pana la oceane sau in interiorul celulelor corpului nostru.
Procentul de apa din corpul uman variaza in jurul valorii de 60 de procente – in functie de unde traim, indicele de masa corporala, varsta sau sex. La nastere, suntem mai “uzi”, avand undeva in jurul a 75% apa in compozitie (la fel si pestii). Dar pana ajungem la varsta un anisor, acest procent scade rapid la 65%.

Care este rolul apei? 

Sa incepem cu inceputul. Apa din corpul uman este menita printre altele 1) sa ajute ca solvent in transportul substantelor nutriente (si ne hraneasca sistemul nervos central), 2) sa ne ajute sa ne reglam temperatura sau 3) sa umezeasca articulatiile. Si nu o gasim doar in sange; daca ne uitam la compozitia organelor, creierul si inima au in jur de 3 sfeturi apa (echivalent cu “umezeala” dintr-o banana), in vreme ce plamanii au 83% (la fel ca merele). Si ce credeati despre cel mai “uscat” element al corpului? Chiar si oasele au 31% apa. Esti gras? Bine facut? Tesutul adipos contine si el 10% apa, in vreme ce muschii au 75%.

De ce avem nevoie sa bem atat, daca avem in interior – si in jurul nostru – atata apa?

Pentru ca in fiecare zi pierdem undeva in jur de 2-3 litri – prin urina, transpiratie, scaun si chiar respiratie. Mentinerea echilibrului hidric este esential supravietuirii, si trebuie sa avem grija sa nu ne deshidratam. Tehnicalitati: creierul este cel care, la primul semn de deshidratare, transmite semnale pentru eliberarea unui hormon antidiuretic, care in rinichi duce la retinerea unei mai mari cantitati de apa in sange (de aceea urina devine mai concentrata si mai inchisa la culoare). Daca suntem deshidratati ati observat ca avem scadere de energie, nu mai avem chef de viata, pielea se usuca si ne scade tensiunea arteriala. Si nu uitati! Un creier deshidratat (care mai si scade temporar in volum) trebuie sa munceasca mai mult pentru aceleasi rezultate cognitive.

Love your water, guys!

Si de cata apa avem nevoie ca sa traim o viata sanatoasa?

Acesul facil la surse de apa potabila ne ajuta, in zilele noastre, sa mentinem nivelul hidratarii la cote optime. Cantitatea corecta depinde in mare parte de greutate si factorii de mediu inconjurator, dar in medie barbatii ar trebui sa consume intre 2.5 si 3.7 litri de apa pe zi, in vreme ce femeile au nevoie de 2-2.7 litri de apa zilnic. Aceste cifre variaza in functie si de gradul de sanatate, modul de viata, varsta sau temperatura exterioara.

Iar daca apa din dieta zilnica acopera cam 1/5 din necesar, in rest puteti bea cu incredere apa Calipso:)

Sete buna!

Total
Share

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *